петак, 2. септембар 2016.

Ženeva - Ansi


Ako se nalazite u Ženevi, i kojim slučajem znamenitosti ovog grada nisu dovoljne da zadovolje vašu žnatiželju za spoznajom novog i nesvakidašnjeg, te želite više, možda je dobar predlog za vas da napravite izlet do obližnjeg grada Ansi (Annesy) .


Ansi je grad u istočnoj Francuskoj u regionu Rona-Alpi. To je glavni grad departmana Gornja Savoja. Leži na obali istoimenog jezera. Od Ženeve je udaljen 35 kilometara. Ovaj grad ima oko 220.000 stanovnika, koji stagnira već duži niz godina. Ovaj idilični i turičtički gradić nazivaju još  „Alpskom Venecijom“ budući da ima dva kanala i reka Tju (Thiou) koja protiče kroz grad i čija je prvobitna uloga bila da ga štiti. Industriski razvoj grad doživljava u 19. veku sa proizvodnjom svile.

Od kraja 19. veka, Ansi počinje da se razvija kao turistički centar oblasti, zahvaljujući jezeru na kome se nalazi i blizini zimskih ski centara. Ansi od 1973. godine postaje obrazovani centar oblasti, osnivanjem Savojskog Univerziteta. Velika pažnja u ovom gradu se posvećuje ekologiji, pa je tako grad uspeo da očuva svoje zelene površine  koje dominiraju gradom. Briga za prirodno okruženje i ekologiju je vidljiva na svakom koraku. Ovaj gradić i velikoj meri podseća na obližnji i mnogo veći grad Ženevu, ali će vas osvojiti svojom prisnošću i izvesnom toplinom koju obično imaju manji gradovi, a kojima se obično veliki gradovi ne mogu pohvaliti. Dok šetate uličicama ovog prijatnog gradića ili pored njegovog jezera, udisaćete predivan svež vazduh pomešan sa mirisom cveća i zelenila koji će vam  ispunjavati pluća koja su uveliko navikla na smog velikih gradova i koja su davno zaboravila miris svežeg vazduha. Preplaviće vas osećaj zadovoljstva i nekog spokoja. Ukoliko imate mogućnosti svakako posetite ovaj mali prijatan grad.
Do Ansi možete doći iznajmljenim automobilom, koji možete uzeti u nekoj od renta-car agencija ili možda taksijem, ali u tom slučaju računajte na znatan trošak (između 140€ -170€ ). Mislim da za tolikim troškom nema potrebe, budući da do Anesi idu autobusi koji su znatno povoljniji, te za svega neki 10€ možete stići do ovog gradića.
Od Geneva Uni-Mail do Anesi možete autobuskom kompanijom Hautesavoi čiji autobusi idu na svaka  3 sata. Vožnja traje 1h i 30minuta. Cena karte u jednom pravcu za jednu osobu je 6€-11€.
Raspored polazaka i cenu možete možete pogledati dole