среда, 31. август 2016.

Ženeva - javni transport



Ženeva je mali grad, ali ima široku, odlično razvijenu mrežu javnog transportnog sistema, u koju je uključen i Ženevski Cointrin (GVA) aerodrom i železničke stanice. Zanimljivo, Ženeva, kao i ostatak Švajcarske, prezire metro sistem i umesto toga se oslanja na tramvajski i trolejbuski saobraćaj. Ženevski javni prevoz odlično je usklađen unutar tarifnog sistema Unireso (www.unireso.ch), dok se za javni prevoz brine kompanija TPG (Tranports Public Genevoise -www.tpg.ch). TPG  obavlja prevoz u Ženevi sa 345 trolebusa, tramvaja i autobusa, u i oko Ženeve, dok Švajcarske federalne železnice obavljaju regionalni i nacionalni železnički transport. Putovanje brodom je takođe dostupno i popularno posetiocima u Ženevi. Uniresov tarifni sistem uključuje  i prevoz žutim brodskim taksi brodovima prijevoznika Mouettes Genevoises Navigation (MGN, - www.mouettesgenevoises.ch), koji su zgodna opcija ako želite doživeti grad iz druge perspektive. Kupljene karte se odnose na sve gore navedene načine prevoza, čineći raznolike opcije putovanja veoma lako dostupnim. Ako odsedate u hotelu, od njih možete da tražite da vam daju (besplatno) kartu za besplatno putovanje, koja pokriva prevoz po gradu za vreme trajanja vašeg boravka. Postoji mapa sveobuhvatanog javnog prevoza, na kojoj su sva stajališta jasno označena. Takođe na raspolaganju vam stoje ažurirane elektronske mape sa trasama tramvaja, trolebusa i autobusa, što putovanje čini vrlo jednostavno od samog početka.



U blizini autobuske stanice u Ženevi nudi međunarodne i regionalne polazaka, kao i inter-City putovanje i City tour. Grad je implementirao upotrebu dužih, zglobnih trolejbusa koji mogu da prime veći broj putnika kao posledicu porasta broja putnika u gradskom prevozu. Trolebuski prevoz je jeftiniji od željezničkog sistema, što je presudno uticalo da se u ovom gradu opredele na ovaj vid prevoza.
 

Mouettes Genevoise pruža brodski prevoz između banaka u gradu na Ženevskom jezeru. Taksi služba je skupa (nalazi se na  6. mestu među najskupljim gradovima na svetu u 2005. godini), i obično ga koriste neoprezne turisti ili oni koji ne žele da koriste javni prevoz i tako izbegnu javno pojavljivanje.


Vrsta karte
Cena
Kratka karta (Saut de Puce)
Ova karta vredi za vožnju od maksimalno tri stajališta ili za jedan prelaz jezera žutim brodskim taksi brodovima.
2,00 CHF
Redovna karta (Tout Geneve)
Vredi 60 minuta od trenutka poništavanja unutar zone 10.
3,00 CHF
Dnevna karta (Carte journaliere)
Vredi za neograničen broj vožnji na dan prvog poništavanja karte.
10,00 CHF
Skraćena dnevna karta (Carte journaliere des 9h)
Vredi za neograničen broj vožnji od 9:00  i nadalje na dan prvog poništavanja karte.
8,00 CHF