понедељак, 5. септембар 2016.

Ženeva - Lion


Iz Ženeve možete otići na dan ili dva u posetu jednom francuskom gradu na ušću reka Saone i Rone. To je treći grad po veličini u Francuskoj posle Pariza i Marseja, glavni grad regiona Rona-Alpi i departmana Rona u istočnoj Francuskoj.Ako ste već posetili Pariz, i zasitili se priča o njemu, vreme je da posetite Lion.

Ovaj prelepi grad na ušću dveju reka, predstavlja susret drevne istorije i najmodernijih zbivanja. Prva prestonica francuskih predaka, grad u kojem je živeo jedan Rable, čije ulice i znamenitosti nose velika imena, poput Viktora Igoa, Emila Zole, čiji centar svojim velelepnim spomenikom slavi najvećeg kralja, grad koji je obnovio i potpomogao najmoćniji imperator ujedno je i mesto na kojem možete dobro da se provedete, ali i odmorite.
Kao i svaki drugi grad čija primarna funkcija nije turizam, Lion je mnogo primamljiviji za duži boravak ili pak, život. U svakom slučaju, život u Lionu teče suviše brzo i uigrano da bi se turista u prolazu osetio neprimetnim, naročito ako ne vlada dobro jezikom na koji su svi Francuzi izuzetno ponosni.
Ukoliko želite da se, za vreme svoje duže ili kraće posete ovom gradu, što više uklopite u domaću atmosferu, ne smete propustiti da se nedeljom ujutru probudite dovoljno rano kako biste prošetali kroz tezge lionske pijace na levom keju Sone. Mešavina svih karakterističnih francuskih mirisa namamiće vas da kupite neki od pravih domaćih proizvoda, od sireva, preko mesa, do prelepih voćnih tortica... veoma ukusno i naravno, autentično.
Kad je reč o ukusima, lionska kuhinja biće specifična za sve one koji nisu navikli na "težu" hranu. Glavni sastojak svih jela je slanina ali i svinjsko meso uopšte. Čuvena je Lionska salata, koja pored nezaobilazne slanine sadrži jaja i sve vrste povrća. Sva ostala jela nose težak miris zaprške i crvenog mesa, ali za sve prave gurmane to je nešto što se ne propušta. Za one koji više vole lakšu hranu Stari Lion je kao stvoren. Pregršt restorana, upravo za ovakve turiste, čijim jelovnicima dominira italijanska i morska kuhinja. Naravno, ponosni Lionci osvetiće se ovakvim stranim neznalicama pravim "turističkim" cenama. Ne treba zaboraviti da je u blizini Liona regija Božole (Beaujolais), poznato po istoimenom vinu za koje kažu da je, pored Rone i Sone, treća reka koja hrani Lion.
Za posetu u ovom gradu su zanimljive brojne crkvice i prelepe vile, poznata sastajališta umetničkih, književnih, filozofskih i uopšte svih kulturnih okupljanja protekla dva veka.Prošetajte ulicom Republike, jednom od najdužih pešačkih zona Evrope, pored najluksuznijih butika i restorana. Tu je i Trg Kordelje, sa svojom Palatom trgovine, ispred koje se zbio čuveni anarhistički atentat na Sadija Karnoa, jednog od predsednika Treće republike. Posetite trg Belkur i drugom najvećom ulicom poluostrva, ulicom Viktora Igoa stižete do završne tačke kod ušća dveju reka, kvarta Peraš. Iako ne spada u najuži centar grada, kvart Crveni krst veoma je značajan za istoriju Liona, a samim tim i za obilazak.

Pored ovih delova grada koji nam omogućavaju da kroz posetu upoznamo značajne momente istorije, ima i onih modernih, koji nam pružaju zabavu. To je pre svega krajnji sever grada - Internacionalni grad. Ovde, pored kompleksa najmodernijih bioskopa, hotela i kazina, možemo posetiti Muzej savremene umetnosti i Park zlatne glave. Ovaj park, inspirisan je engleskim stilom koji, nasuprot uređenom francuskom parku, ostavlja prirodu divlju, netaknutu. Pored ogromnog jezera i botaničke bašte, ovaj park sadrži i zoološki vrt sa najegzotičnijim životinjama.
I na kraju, naravno, najmoderniji deo grada - nešto južnije na levoj strani Rone, kvartovi Broto, Prefektur, Žerland i Urbani grad sa ogromnim tržnim centrima, stanicama, univerzitetima. Ali, tu su i još neke znamenitosti: Afrički muzej, Dvorac Limijer sa spomenicima braći Limijer, Muzej arhitekte Tonija Garnijea, stadion Žerland i još mnogo stvari za sve one koji vole modernu umetnost i savremeni način života. Kao na primer kvart nebodera.
U svakom slučaju Lion ima mnogo toga da vam pokaže, tako da koliko god vremena posvetili ovom gradu, učiniće vam se da niste dovoljno vremena odvojili za posetu ovom izuzetno zanimljivom gradu. 
Iz Ženeve do Liona možete doći, kao što i predpostavljate, na više načina. Prvi način je iznajmljivanje automobila u nekoj od renta-car agencija, te za 1h i 30minuta stižete do Liona. Svakako treba da računate na to ova opija nije povoljna, ali izvesna doza konfora ima svoju cenu. Druga opcija koja je po ceni znatno povoljnija, a po konforu ne zaostaje za prvom je voz, koji ide na svaka dva sata. Vožnja traje oko 1h i 50 minuta (pet stanica - 162,2 km.), a karta u jednom pravcu za odraslu osobu iznosi između 23€ - 45€. 
I treća opcija koja je najpovoljnija, posmatrano sa stanovišta cene, je transfer autobusom. Kompanija Flixbus po izuzetno povoljnoj ceni prevozi putnike na ovoj relaciji  za 7 do 12 . Tu su i druge autobuske kompanije koje obavljaju prevoz na ovoj liniji, ali je Flixbus ubedljivo najpovoljnija.Vožnja traje 2h i 30 minuta. Koja je opcija transfera najbolja prosudite sami i za tu se odlučite. Za koju god opciju da se odlučite, želim vam sretan put i dobar provod.