четвртак, 18. август 2016.

Bratislava - Prag



Iz Bratislave možete posetiti još jedan evropski grad, još jednu evropsku prestonicu ,  to je Prag. Kroz istoriju grad su nazivali gospodarem Češke i majkom svih gradova. Karlo IV nazvao ga je zlatni grad, a od XIX veka zovu ga i gradom stotine tornjeva iako ih u gradu ima preko pet stotina. Unesko je uvrstio istorijsko jezgro Praga u spisak svetske baštine. Kad koračate ulicama teško je odupreti se osećaju da ste zalutali u XV vek. Svoj epitet „zlatni“ Prag je dobio po pozlaćenim kupolama. Naime, kako legenda kaže, Karlo IV je u XIV veku naložio da se tornjevi optoče zlatom da bi se presijavali na suncu i videli iz velike daljine.  Po gradu je najbolje kretati se autobusima, metroom i tramvajima. Veliki deo grada je popločan i pravi je raj čak i za one koji ne vole da pešače.

Kroz Prag protiče Vltava, i to u dužini od skoro 30 kilometara. Čak osamnaest mostova koji se pružaju preko reke daju poseban šarm ovom gradu. Krstarenje Vltavom i posmatranje grada iz te perspektive je uživanje koje ne treba propustiti. Prag se sastoji od Starog grada, Novog grada i Malog grada, a svaki od njih je celina za sebe. Stari grad nastao je u XIII veku na desnoj obali Vltave i predstavlja najstariji i istorijski najvredniji deo grada. Ovde se nalazi Kuća kamenog zvona u kojoj je svetski poznat Dvoržakov koncertni hol, Gradska većnica sa Astronomskom kulom i spomenik češkom nacionalnom heroju Janu Husu.


Najstariji most u gradu je Karlov most sagrađen 1357. godine i njime se kreću samo pešaci. Na jednom njegovom kraju je velika Kula starog grada, a na drugom su dve kule malog grada. Stari grad spojen je Karlovim mostom sa Malim gradom, karakterističnom po aristokratskim kućama i raskošnim palatama.
U okviru Malog grada, kao posebna znamenitost, izdvaja se Praški zamak. To je jedan od najvećih dvorskih kompleksa na svetu. U njegovom sastavu se osim bazilika i palata nalaze i brojni vrtovi, Rudolfova galerija i Katedrala svetog Vita. Smatra se da je Praški zamak osnovao princ Borivoj 880. godine. Od X veka, osim sedišta državnih vlasti, prinčeva i kraljeva postaje i sedište crkvenih vlasti jer je na ovom prostoru osnovan i prvi češki manastir.
Novi grad je najmlađi deo Praga i glavni komercijalni centar. Upravo Karlo IV je zaslužan za spajanje Starog i Novog grada. Centralni deo nosi naziv Zlatni krst i predstavlja elitnu stambenu četvrt Praga. U središtu je i Venceslavov trg, na kome se nalazi spomenik princu Venceslavu I, koji je bio unuk osnivača praškog zamka Borivoja. U Novom gradu nalazi se i kompleks Višehrad, za koji se vezuju brojne legende, u kome se nalazi zamak, groblje Sloven i rotonda Svetog Martina.
U Pragu možete mnogo toga videti, zato ukoliko imate vremena i mogućnosti svakako bi trebalo otići do ovog grada i u njemu provesti bar jedan izuzetno zanimljiv dan.
Iz Bratislave do Praga možete stići na više načina, najbrži i najskulji je avion. Let od Brtaislave do Praga traje oko 1h, a karta u jednom pravcu za jednu osobu vas može koštati od 55 do 240€, u zavisnosti od perioda kupovine. Ukoliko je avion vaša jedina ili najdraža opcija, možda bi trebalo razmisliti o odlasku do Beča, pa odatle avionom za Prag. Avio karte su nešto povoljnije iz Beča i kreću se od 85 do 190€, u zavisnosti od vremena kupovine. Let iz Beča traje oko 50minuta.
Do Praga možete doći i iznajmljenim automobilom, koji možete uzeti u nekoj renta-car agenciji, a u zavisnosti od vrste vozila koju izaberete, ova opcija vas može koštati isto ili približno isto kao i putovanje avionom.
Za putovanje možete izabrati i autobus Euriline CZ, koji ide na svaka četiri sata, sa Bratislava - Autobusová stanica do Prague - Florenc station,  i koji je najpovoljnini sa cenom u odnosu na druge autobuske kompanije koje voze na ovoj relaciji. Cena karte u jednom pravcu, za jednu osobu sa ovom kompanijom je 12€ (318 CZK). Putovanje traje 4h i 20 minuta.
Svakako tu je i voz kao jedna od opcija transfera između ova dva grada. Sa stanice Bratislava hl.st. do Praha hl.n. voz ide na svaka 4 sata. Putovanje traje oko 4h i 10 minuta. Cena karte u jednom pravcu za jednu osobu je izmešu 13 – 20  (350CZK – 550CZK). Putuje se veoma udobnim i čistim vozovima, pa su možda bolja opcija od autobusa budući da u toku vožnje možete malo da prošetate. Koja opcija je najbolja prosudite sami....izaberite opciju koja vam najviše odgovara. Uživajte u putovanju....