понедељак, 15. август 2016.

Bratislava - Beč

Ako se nalazite u Bratislavi ( kako do Bratilsve možete pogledati u postu  "Bratilsva, Slovačka" na ovom blogu) bilo bi šteta ne otići do austriske prestonice Beča, udaljene samo 60km. U evropi ne postoje dve prestonice koje su tako blizu jedna drugoj kao ova dva grada.

Grad baroka, secesije, umetnosti, muzike. Leži na obalama velikog Dunava, a ime dobio po neuglednoj rečici Wien. Ring – glavna bečka avenija, kažu jedna od najlepših ulica sveta, zatvara najuži gradski centar (Innere Stadt). Po njemu voze tramvaji sa kojima se može kružno obići i razgledati to najvažnije središte. Tramvaji niskopodni supermoderni – dizajnirani u Poršeu.
Inače gradski prevoz – velika mreža metroa (U-bahna), S-bahna, prigradskih vozova, autobusa, tramvaja, a ko želi i – fijakeri.
U gradu 3 velika dvorca – Hofburg, najveći, u samom središtu, najlepša bečka građevina, carska palata, bila je sedište Habsburgovaca do 1918.g.  Pojam imperijalne vlasti tokom 600 g.
Dvorac Belvedere barokna je palata princa Eugena Savojskog. Okolo su predivni vrtovi sa sfingama, kao i botanička oaza.
Dvorac Schonbrunn – najveći i najlepši, bio letnja rezidencija dinastije Habsburg, deo UNESCO-ve baštine. Ima više od 1400 prostorija. Delo čuvenog Fishera fon Erlacha, nastao kao manja kopija Versaja.Oko njega prelepi vrtovi i ZOO – najstariji na svetu.
Čuvena Bečka opera se nalazi u samom centru Beča gde je i veliko šetalište poput naše Knez Mihajlove, sa prodavnicama, kafićima itd. U blizini opere je čuveni hotel i bar Sacher sa još čuvenijom tortom koja je stvarno veoma ukusna, a služi se uz specifičan kremasti šlag. Sacher tortu možete kupiti u mnogim poslastičarnicama u gradu, ali samo u hotelu je to ona prava, jedinstvenog ukusa.
U čuvenom bečkom zabavnom parku Prater, možete naći 250 različitih atrakcija: rolerkostere, kuće straha, ludi Turbo Boost koji morate probati i druge stvarčice kao i u svakom lunaparku, ali s tom razlikom što je ovo park sa tradicijom. Još 1776. godine je austrijski car Josef II ovu oblast darovao kao centar za zabavu. Tu su bile prve vrteške, kiosci sa hranom. Danas je simbol Pratera veliki karusel sa koga možete videti čitav Beč. Najjeftinije vožnje su oko 2 evra, a najskuplje 20. Ukoliko idete u Prater nikako nemojte propustiti da probate specijalitete u Švicerhausu (Schweizerhaus) koji se nalazi pored. Ovde se po mišljenju mnogih posetilaca služe najlepša austrijska tradicionalna hrana. Probajte obavezno gulaš ili svinjetinu koja je ispečena da bude hrskava i sočna, prelivena pivom i medom, poslužena na drvenoj dasci a neverovatno je ukusna (Hintere Schweinsstelze).Čak i ako niste ljubitelj mesa, nećete moći da odolite ovom jelu. Najbolje ide uz ren i specijalni senf (sladak ili ljut) i cnri hleb. I sve to zalijte nekim dobrim pivom. Mesto ima i baštu i zatvoren deo, a uvek je puno posetilaca, domaćih i stranih. O zanimljivostima Beča moglo bi se još mnogo toga napisati, ali sad mi je prvenstveni cilj pružanje informacije kako iz Bratislave da stignete do Beča.
Ako posedujete auto, transfer za vas neće biti problem, pošto do Beča imate nekih 50 minuta vožnje. Ukoliko nemate svoj auto možete ga iznajmiti u nekoj renta-car agenciji ali to će vas prilično koštati.
Lično mislim da nema potrebe za iznajmljivanjem automobila, budući da su ova dva grada odlično povezana vozom i autobusom. Ukoliko se odlučite za voz, sa stanice Bratislava - Petrzalka tri puta u toku dana polazi voz do Beča (Wien Hbf). Putovanj traje 1h i 10minuta. Cena karte je 13€-19€ zavisno od vremena kupovine.Voz prolazi pored Parndorf-a. Ukoliko niste pristalica vožnje vozom, za vas je možda bolja opcija autobus kompanije LUXexpress. Vožnja traje 1h i 15 minuta. Cena karte za jednu osobu u jednom pravcu je 9€. Kako se radi o izuzetno luksuznom prevozu putovanje vam neće biti problem.
Postoji još jedna opija transfera od Bratislave do Beča, koja je po meni najzanimljivija, koju možete doživeti i kao mini krstarenje. Predpostavljam da pogađate o čemu se zapravo radi...to je feri u stvari hidrogliseri kompanije Twin city liner, koji idu pet puta na dan. Putovanje traje 1h i 30 minuta. Cena karte u jednom pravcu za jednu osobu je radnim danima 30€ a vikendom 35€. Možda je idealna kombinacija gliser u jednom pravcu, a u povratku LUX autobus. Vi sami odlučite koja je  opcija najbolja za vas. Srećan put....