четвртак, 11. август 2016.

Dubai - javni transport



Lokalni javni prevoz Dubai sastoji se od Dubai metroa, autobusa, vodeni autobusa i Abras (vodeni taksi). RTA paket pod nazivom "Jedan dan u Dubaiju 'omogućava putovanje na svim linijama javnog prevoza koji pokriva glavne gradske znamenitosti. Za planiranje putovanja i opšte informacije, pozovite 24-časovni telefonsku liniju ili posetite vebsajt.
Abras
Abras su motorizovani tradicionalni drveni čamci koji povezuju Bur Dubai i Deira preko kanala na dva načina:


Linija 1 - Bur Dubai Abra stanica u Deira Old Souk Abra Station; dnevna- između 5 ujutru do ponoći.

Linija  2 -  Dubaiju Stari Souk Abra stanica na Al-Sabkha Abra Station oko sat.


Abras polazi kada je pun (oko 20 putnika), što retko traje više od nekoliko minuta. Cena karte je DH1 i plaćate je kod vozača. Iznajmljivanje Abra košta DH100 na sat.



Moderni Abras sa klimom (minimalna tarifa Dh50) su dostupni za vožnju preko kanala između 10h i 10 uveče.

Metro
Dubai Metro (dubaimetro.eu) otvoren 2010. godine i pokazala se kao veoma popularan servis.
Crvena linija dužine 52.1km od Dubai International Airport  do Jebel Ali ,uglavnom ide paralelno sa Sheikh Zaied bulevarom.
Zelena linija dužine 22.5km, povezivanje Dubai Airport Free Zone sa Dubai Healthcare Citi.
Raskrsnica Red & Green linija na Union i Khalid bin Al-Valeed (pored BurJuman tržnog centra) stanica. Vozovi idu otprilike na svakih 10 minuta od 6 do 11 sati uveče subotu do četvrtka, i 1pm do ponoći petkom.
Svaki voz sastoji se od četiri standardna vagona i jedan vagon koji je podeljen u sekcije samo-žene i odeljak A 'Gold Class' gde važi dvostruka tarifa sa tepihom i kožnim sedištima. Žene naravno mogu putovati i u bilo kojem drugom vagonu.


Nol (FARE) karte se mogu kupiti na stanici i mora biti očitana pre izlaza. Cena varira od DH2 za stanice u jednoj zoni u Dh6.50 za stanice u pet zona. Sve metro stanice i linije su pored arapskog i na engleskom jeziku, sa jasno mapiranim zonama.
Ako pri izlazuiz stanice nemate dovoljno kredita tj, novca na vašoj kartici,  moraćete da platite ekvivalent jedne dnevne karte (Dh14). Inspektori redovno proveravaju karte i ukoliko niste provukli  (očitali) vašu kartu platićete kaznu na licu mesta od Dh200.

Lokalni Autobusi
RTA ima 79 lokalnih autobuskih linija, koje pre svega, služe potrebama putnika sa niskim primanjima. Autobusi su čiste, udobne, klimatizovane i jeftin (oko DH2 po vožnje sa pripejd karticom Nol), ali su spori. Prvih nekoliko redova sedišta su rezervisana za žene i decu.
Za sve informacije i planirano putovanje vebsajt www.rta.ae. Besplatnu mapu linija i red vožnje može uzeti na glavnoj autobuskoj stanici.
Postoje linije autobusa koje povezuju metro stanicu u Burj Khalifa sa Dubai Mall, i Mall of the Emirates metro sa centra. Postoje i shuttl autobusi koji povezuju oba centara sa velikim brojem lokalnih hotela.

Monorail



Palm Jumeirah monorail (www.palm-monorail.com) povezuje Palm Jumeirah sa Dubai Marina. Postoje samo dva stanica: Gateway Towers i Akquaventure parka u hotelu Atlantis. Linija duga 5.45km, putovanje traje oko pet minuta i košta DH15 (Dh25 povratna).



Vodeni autobusi
vodeni autobusi sa klimom, prelaze kanal sa četiri linije, u preiodu od 6 do 11 sati uveče dnevno. Linija B1 i B4 ide na svakih 30 minuta, B2 i B3 sa 15-minutnim intervalom. Karte su DH2.

Linija B1 Bur Dubai stanice do Al-Sabkha Station

Linija B2 Dubai Old Souk stanica do Baniyas Station

Linija B3 Al-Seef stanice do Al-Sabkha preko Baniyas

Linija B4 Bur Dubai stanica do Creek Park Water autobuske stanice preko Al-Seef Station

Linija B5 ide između Shindagha stanica u blizini Heritage Village i Creek Park Water autobuske stanice na svakih 30 minuta, zaustavljaju se na Bur Dubai Station, Deira Old Souk Station i Al-Seef Station.
Sve dnevne karte na liniji B5 koštaju Dh50 (Dh25 za decu stariju od šest godina). Celo putovanje traje 45 minuta, ali vi ste slobodni da se ulazite i izlazite neograničeno tokom važenja vozne karte ( od 9 ujutru do ponoći). Takođe možete da platite kartu pomoću pripejd Nol kartice.

NOL kartice

Pre nego što se ukrcate na brod, lokalni autobus  ili metro u Dubaiju morate da kupite Nol Card (Nol je na arapskom kartu), koja se dopunjava i koje su dostupne na blagajnama na bilo kojoj metro ili autobuskoj stanici. Tu su i automati za kupovinu karata(sa engleskim uputstvima) u svim metro i autobuskim stanicama, u nekim autobuskim stajalištima i drugim mestima, kao što su trgovinski centri i aerodromi.
Postoje četiri kategorije Nol kartice. Ako planirate da samo nekoliko puta koriste javni prevoz, za vas je Crvena karta(Red Card) koja košta DH2 i može biti dopunjena do 10 putovanja. Cena vožnje zavisi od udaljenosti i podeljene su u pet zona. Za crvenu kartu cena se kreće od Dh2.50 do Dh6.50.
Dnevne propusnice za neograničen putovanje u svim zonama su Dh14. Deca mlađa od pet godina putuju besplatno.Za više detalja, pogledajte www.nol.ae.

Hodanje

Kretanje po Dubaiju peške, čak i u kombinaciji sa javnim prevozom, veoma je izazovno zbog nedostatka trotoara, semafora i pešačkih prelaza. Nije neobično da budete prisiljeni da uzmete taksi, samo da stigne na drugu stranu ulice.

Nasuprot tome, centrar Abu Dabija je prijateljski za peške, sa širokim, osvetljenim trotoarima, sa mnogo hladovine u parkovima i odvojenim biciklističkim stazama.

Čuvajte se letnjih vrućina!