понедељак, 3. јул 2017.

Prag, javni prevoz


Glavni operater javnog prijevoza u Pragu je kompanija DPP ( Dopravni podnik hlavniho mesta Prahi). DPP upravlja sistemom metroa (podzemni), tramvaja, autobusa I Petrin Hill žičarom koji su objedinjeni u jedinstvenu, razgranatu mrežu gradskog prevoza. Javni prevoz je čest, precizan, čist i siguran. Različiti vidovi transporta su veoma dobro integrirani. Sve je logično postavljeno i jasno ispisano, čineći sistem vrlo lako razumljivim.Сродна слика
METRO
Praški metro je brz, efikasan, čist i jednostavan za korištenje. Njegove tri linije se sastoje od oko 62 km pešačkih staza koje su uglavnom podzemne i 61 stanice. Nove stanice nastavljaju da se dodaju.
 
 Linija A (Green)spaja istok prema zapadu od Depo Hostivař  do Nemocnice Motol i ima 17 stanica.
Proširenje linije A sa novim stanicama metroa Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny
i Nemocnice Motol otvoreno je 6. aprila 2015. godine. Linija A bi trebala na kraju da
ide do aerodroma u Pragu.
Linija B (Yellow)spaja istk i zapad od Černý most  do Zličín i ima 24 stanice.
Linija C  (Red)spaja sever i jug od Letňany do Háje i ima 20 stanica
U centru grada nalaze se tri transfer stanice gdje se dve linije metroa presecaju:
  • Můstek (donji kraj Venceslasovog trga) - linije A i B se presecaju
  • Muzeum (gornji kraj Venceslasovog trga) - linije A i C se presecaju
  • Florenc (glavna autobuska stanica) - linije B i C se presecaju
To su transferne tačke iz jedne linije u drugu. Svaka transfer trasa je jasno označena i traje 3-5 minuta hodanja.
 
Vozovi voze od oko 4:45 ujutro, a posljednji voz napusti stanicu  u ponoć. Noćni tramvaji i autobusi moraju se koristiti kada je metro zatvoren. Vozovi dolaze u interval od 1-3 min. tokom vršnih sati jutarnjeg i popodnevnog transporta, i u interval od 4-10 min. u ostalom delu dana. Vreme koje je proteklo od trenutka kada je prethodni voz napustio stanicu može se videti na satu iznag koloseka.
Sve stanice su opremljene eskalatorima i oko dvije trećine svih metro stanica omogućavaju pristup invalidima.




TRAMVAJI
Sa 500 km šina, tramvaji (tramvaje) pokrivaju veliko područje Praga i koriste ih oko 300 miliona ljudi godišnje. Dnevni tramvaji rade od 4:30 ujutro do ponoći u intervalima od 8 do 10 minuta (8 do 15 minuta vikendom). Noćni tramvaji (brojevi 51 - 58) traju od 00:30 rade do 4:30 u intervalima od 40 minuta.


AUTOBUSI
Autobusi (autobusi) pokrivaju predgrađe Praga i područja u kojima tramvaji ili metro ne voze. Dnevni autobusi rade od 4:30 ujutru do ponoći u intervalina od 6-8 min. u vršnim časovima, i u intervalima od 10-20 min. u ostalom delu dana. Tokom vikenda u intervalima od 15-30 min. Noćni autobusi (brojevi 501-513) rade od ponoći do 4:30 ujutru u intervalima od 30-60 min.
Сродна слика
Žičara na Petrinskom brdu
Žičara na vrhu Petrinskog brda počinje na tramvajskoj stanici Újezd (tramvaji 6, 9, 12, 20, 22) u Malá Strana i radi od 9:00 do 23:30 časova. (Od 11 do 20 časova od novembra do marta) u intervalima od 10-15 min.  Da biste uzeli žičaru, koristite istu kartu za javni prevoz kao što ste i za tramvaj i metro.
[su_heading]Cene karata i propusnica[/su_heading]
Tarife za gradsko područje u Pragu podeljene su na zone P i 0 (ukupno, postoje četiri tarifne zone za područje Praga). Zona P ima udvostručenu tarifnu vrijednost, a Zona 0 je podeljena na zone 0 i B - graničnu zonu zaustavljanja.
  • Zona P obuhvata metro, ​​tramvaje, autobuse u Pragu (linije No 100 - 299 i 501 - 599), žičare Petrin, trajekte i odabrane odseke pruge.
  • Zona 0 obuhvata autobuse sa perifernih područja (linije No 300 - 399 i 601 - 620) koji prolaze kroz područje Praga i odabrane odseke pruge.
      
***  Child osobe od 6 do 15 godina -  Senior osobe od 65 do 70 godina

 Transfer od / do aerodroma
 
Autobuske linije:
  • 119: Prague Airport - Nádraží Veleslavín (metro linija A) - 15 min
  • 100: Prague Airport - Zličín (metro linija B) - 18 min
Autobusko stajalište:
  • Terminal 1
  • Terminal 2 – ispred dolaznog hola
Voz: 
Airport express: Prague Airport - Prague Main Train Station (metro linija C konekcija na SC, EC, IC and EN vozove) - 35 min
[su_divider]