петак, 30. јун 2017.

Đenova, gradski prevoz



Gradskim javnim prevozom upravlja kompanija AMT, koja omogućava posetiocima I stanovnicima grada lako kretanje zahvaljujući svojoj širokoj mreži koja povezuje čitav grad: ovaj kompletan, integrisani sistem uključuje autobuse, metro, uspinjače i liftove. Ovaj integrisani sistem pruža dobru uslugu putnicima zahvaljujući različitim oblicima transporta povezanih u jednu celinu a čine je:
  • 138 autobuskih linija koje se ulivaju ulicama grada od zapada do istoka, od Voltrija do Nervija, i kroz doline Polcevera i Bisagno;
  • 1 podzemna linija koja povezuje područje Rivarolo, u dolini Polcevera, do centra grada, sa sedam stanica koje omogućuju izlaze na upečatljive turističke lokacije Đenove;
  • 2 žičare (Sant'Anna i Zecca-Righi) koje povezuju centar sa visokim delovima Đenove;
  • 1 železnička pruga, istorijski sistem iz 1901. godine, sa stanicama Piazza Principe do Granarola
  • 10 lifta,  da bi povezali centar sa prelepim brdima Đenove;
  • 1 uske železnička pruga istorijske linije koja povezuje Đenovu sa Casellom (Ferrovia Genova Casella), malim gradom u zaleđu, koji prolazi kroz izvanredan pejzaž;
  • 1 brza trajektna linija Navebus povezuje Pegli (na zapadu) sa starom lukom (u centru) preko mora. Ova usluga se može koristiti da se stigne do centra grada sa zapada za manje od 30 minuta, i nudi jedinstven način kako da se izbegne gradski saobraćaj i obezbedi uživanje u spektakularnim pogledom na Đenovu iz originalnog ugla.


Сродна слика


Резултат слика за genoa public transport
  Karte se mogu kupiti i na kioscima, kiosima duvana i mnogim drugim prodavnicama i barovima.
Jednokratna karta: 1,50 €, važi 100 minuta u čitavoj gradskoj mreži.
Turističke karte: koje se prodaju u turističkim kancelarijama IAT (Informazione e Accoglienza Turistica)
  • Genova Pass, koji važi 24 sata, koja košta 4,50 €, dozvoljava nosiocu da putuje kroz celu gradsku mrežu jednim kartom;
  • Genova Pass X 4, važi 24 sata za 4 osobe.
  • Blokovi ulaznica su takođe dostupni po sniženi ceni, zajedno sa nedeljnim, mesečnim i godišnjim prelazima kako bi se uštedeli troškovi transporta.


Transfer od/do aerodrome


Đenova takođe nudi aerodrumki šatl servis VOLABUS, koji povezuje aerodrome i autobuske stanice Brignole i Principe u centru Đenove. Ovo su dve glavne trans-stanice u gradu. Voznja autobusom traje otprilike 30 do 40 minuta i usluga je dostupna 7 dana u nedelji. Karte za VOLABUS mogu se nabaviti od vozača ili kupiti na automatima za prodaju karata u zgradi terminala na aerodromu i na različitim lokacijama u centru grada uključujući željezničke stanice.
Резултат слика за volabus genova
VOLABUS se zaustavlja na aerodromu, na Via Cornigliano / Stazione FS, na Via Pacinotti / Fiumara, zatim na Piazza Ackuaverda (glavna željeznička stanica FS), u De Ferrari / Centro Citta i konačno na železničkoj stanici Brignole FS. Ovo su samo izlazna stajališta, putnicima  nije dozvoljen ulaz u autobus na ovim mestima. Povratna ruta autobusa ka aerodromu Đenova počinje na železničkoj stanici Brignole u ​​5.20h, a poslednja usluga odlazi u 23.20 časova, koristeći ista stajališta kao pri dolasku, ali u obrnutom redosledu, ali ovaj put samo dozvoljavajući putnicima da uđu u autobus.

 Резултат слика за volabus genova

Putnici koji dolaze na aerodrom u Đenovi naći će taksi izvan zgrade terminala. U sali za dolaske nalazi se turistički informativni štand na kome se putnici mogu informisati koliko će putovanje taksijem koštati do odabranog odredišta. Uvek je preporučljivo raspitati se o taksi usluzi pre početka putovanja, jer se tako izbegava mogućnost sporova po dolasku na krajnju tačku. Taksi vozila na aerodromu  Đenova su dostupni odmah izvan područja dolazaka. Većina taksija je ili bela ili žuta sa nazivom kompanije i njihovi kontakt podacima koji su jasno prikazani na bočnim stranama vozila.