четвртак, 29. јун 2017.

Kazablanka, javni transport



Postoji nekoliko opcija za javni prevoz u Kasablanki i Maroku uopšte, koji uključuju vozove, tramvaje, autobuse i taksije, Grand taksi za duga putovanja, dok za izlete unutar grada i do predgrađa  možete koristiti Petit taksi ​​koji funkcionišu samo unutar granica grada.
Резултат слика за tram in casablanca


Tramvaj


Tu je i potpuno novi Tramvajski sistem u Kazablanci za putovanje u mreži unutar grada koja obuhvata 32 km., koja nakon velikog uspeha, Line1 se širi prema jugu i rad na drugoj liniji je već počeo. Tramvajska linija T1, dužine 31 km (19 mi), sa 48 stanica, povezujući Sidi Moumen na istoku sa Ain Diabom i okruženjem fakulteta na zapadu. Vreme putovanja između Početnog I krajnjeg terminusa  je oko 69 minuta. Prosečna brzina kretanja je 19 kilometara na sat (12 mph). Radnim danima tramvaj prevozi putnike od 6.30 do 22 časova, dok tokom vikenda od 6.30 do 23.30. Prosečni interval je na svakih 4 1/2 minuta u vršnim časovima i 8 1/2 minuta u ostatku dana.
Cene karata su subvencionisane od strane Marokanske vlade i grada Kazablanke i postavile su puna stopa od 6 dirhama (oko 0,54 evra) po putovanju, uz godišnju sezonsku kartu sa 60 dirhama (oko 5,40 evra) i mesečnu sezonsku kartu od 230 dirhama (oko € 20,70).  Studenti dobijaju redukovanu mesečnu sezonsku propusnicu od 150 dirhama (oko 13,50 €). Razmatra se kombinovani prevoz tramvajem i autobusom.
 
Резултат слика за tram in casablanca
 

Voz


Sistem vozova unutar Maroka je jedan od najboljih koje Afrika nudi, najpogodniji za prevoz putnika između gradova. Vozovi su praktični, bezbedni, brzi, udobni i prilično jeftini. Prva klasa je poželjnija jer je jedva skuplja od 2. klase i putniku je rezervisano mesto na svim vozovima, osim onog na aerodromu. Glavna železnička stanica koja pruža usluge u gradu Casablanci naziva se Casa Voiageurs. Međutim, Casa Port, druga glavna stanica u Kasablanci, nedavno je obnovljena i uvećana i tamo je uspostavljeno više vozova, uključujući i aerodromski koji ga koristi kao terminus.
Резултат слика за train morocco

Od aerodroma Casablanca Mohammed V do centra grada možete se prevesti železnicom. Željeznička stanica se nalazi na nivou -1 u dolaznom području Terminal 1. Vozovi odlaze sa aerodroma u Kazablanku približno na svaki sat između 03: 00h i 22:00. Putovanje je oko pola sata, karta u jednom pravcu za odraslu osobu košta 30 MAD (oko 3 USD). Pristup aerodromu je osiguran vozom preko stanica Ain Sebaa, Casa port, Casa Voiageurs i Oasis.


Autobus


Autobus za putovanje po Maroku može biti odlično sredstvo za prevoz, ali shvatanje kako to ispravno uraditi nije uvek lako. Postoji mnogo kompanija, puno maršruta i različiti autobusi koji se razlikuju po ceni. Kasablanka ima puno autobuskih terminala, od kojih neke koriste razne kompanije, a ostalo u kući samo jedan. Međutim, najsigurnija i najbolja kompanija za dolazak i odlazak u Kasablanku je nacionalna kompanija, CTM, koja ima svoju stanicu u centru grada u Rue Leon l'Africain. Često je najbolji izbor za destinacije u kojima nema željezničke pruge. Pokušajte da izbegnete manje kompanije.
Резултат слика за ctm morocco
Autobus možete koristiti i za transfer od aerodrome do centa grada. Autobuska kompanija CTM posluje sa aerodroma Casablanca Mohammed V do centra grada. Vreme putovanja je jedan sat.


Taksi


Glavna vrsta taksija koja putuje po većim gradovima u Maroku je zajednički taksi ili Grand taksi. U Kazablanki ovo je često veliki, beli Mercedes, za prevoz do šest putnika u različitim drugim gradovima ili na aerodrom. Takođe se plaćaju za iznajmljivanje unutar gradskih granica i do predgrađa koristeći unapred definisane rute. Stari Mercedes se polako zamenjuje vozilima sa sedam a sedišta, što je mnogo udobnije. Za putovanja unutar Kazablanke samo su "Petits taksi" koji se lako mogu identifikovati znakovima oko prtljažnika i njihovom crvenom bojom.
Резултат слика за morocco petit taxi
Taksi možete koristiti za transfer sa aerodrome do centa grada. Taksi stajalište se nalazi na nivou 0 u području dolazaka i dostupni su 24 sata dnevno. Osnovna stopa za putovanje do Kazablanke iznosi oko 30 USD.