четвртак, 29. јун 2017.

Beč, javni transport



Gradski prevoz u Beču je jedan od najbolje organizovanih u Evropi, njom upravlja gradsko saobraćajno preduzeće - Wiener Linien vodi brigu o voznom parku i daljnjoj izgradnji javnog prevoza u gradu. Mreža sredstava javnog prevoza u Beču je vrlo razgranata i čini je mreža metro, tramvajskih i autobuskih linija. Postoje 143 tramvajske, autobuske i metro-linije, međusobno integrisane, koje staju na 5.052 stanice (podatak: 2013). Radno vreme javnog prevoza je od 05:00 do 24:00, a nakon tog vremena ljubiteljima kasnih izlazaka stoje na raspolaganju brojne noćne autobuske linije ("Nightline") dok subotom, nedeljom i praznikom metro radi non-stop.
Резултат слика за javni prevoz bec
Metro (U-Bahn). Sistem metroa satoji se od 5 linija. Linija broj 2 (U2) vozi od Karlsplatza preko Ringstrasse do Schottenringa. Linija U4 vozi od Ringstrasse prema severnim i zapadnim predgrađima. Linija U3 vozi od istoka prema zapadu, a U1 od severa prema jugu, dodirujući se u 1.okrugu (Innerestadt). Linija U6 je zapravo tramvajska linija, uglavnom nadzemna, koja se pruža paralelno uz Gürtel.
Tramvaj . Beč ima jednu od najvećih tramvajskih mreža u svetu. Tramvaji su vrlo bučni, ali zalaze u svaki dio grada, osim u najstrmije delove grada.
"Wiener Linien" prevoze 900 miliona putnika godišnje. Pošto stanovništvo i dalje raste, a vodi se računa o zaštiti životne okoline, teži se daljnjem povećanju broja korisnika javnog prevoza. Zato Beč i dalje gradi i proširuje mrežu linija.
Сродна слика
Za gradski prevoz postoje sledeće vrste karata:
  • Einzelfahrschein – u prevodu, ovo je karta za jednu vožnju i traje najviše 90 minuta. Poništava se na automatu koji se nalazi na ulasku u metro stanicu, u tramvaju ili autobusu. Sa ovom kartom možete slobodno promeniti više prevoza ukoliko je to potrebno da biste stigli na željeno odredište, ali ne smete prekidati putovanje. Cena ove karte je 2,20 evra.
  • Wiener Einkaufskarte – karta za kupovinu koja važi od 8:00 do 20:00 sati tog dana kog kupite kartu. Karta je predviđena za one koji planiraju da jedan dan u Beču provedu u kupovini, pa sa ovom kartom mogu obići sve tržne centre, dok karta prestaje da važi baš u ono vreme kada se i butici zatvaraju. Cena ove karte je 6,10 evra.
  • ,,24 Stunden Wien“-Karte – ova karta važi 24 sata od kada je poništite na automatu, a košta 7,60 evra.
  • ,,48 Stunden Wien“-Karte – karta važi 48 sati od kada je poništite na automatu, a košta 13,30 evra.
  • ,,72 Stunden Wien“-Karte – karta važi 72 sata od kada je poništite, i košta 16,50 evra.
  • Wochenkarte – ovo je nedeljna karta koja važi 7 dana, i to od ponedeljka od 00:00 do sledećeg ponedeljka do 9:00. Karta košta 16,20 evra.
  • 8-Tage-Klimakarte – ova karta važi 8 dana, ali ne 8 konsekutivnih dana, već kada to putniku zatreba. Kada je poništite, važi vam do 1:00 sata posle ponoći sledećeg dana. Ovu kartu čak može koristiti više osoba, pa tako je možete otkucati i za svaku osobu koja putuje sa vama. Karta košta 38,40 evra.
  • Monatskarte – ovo je mesečna karta koja važi od početka meseca, do 2. dana sledećeg meseca. Košta 48,20 evra.
  • Easy CityPass Wien – idealna karta za turiste. Postoje četiri vrste ove karte: ona koja važi 24 sata i čija ja cena 14,90 evra, ona koja važi 48 sati i košta 18,90 evra, ona koja važi 72 sata od kada je poništite u automatu i košta 21,90 evra i nedeljna karta od 24,90 evra Sa ovom kartom imate preko 200 pogodnosti, bilo da su to popusti u restoranima i prodavnicama, ili popusti na karte za pojedine muzeje. Ukoliko kupite ovu kartu, možete povesti sa sobom i dete mlađe od 15 godina.