уторак, 11. април 2017.

Transsibiriska železnica

Ako ste ljubitelj putovanja, pogotovo putovanja železnicom, izazov kome je teško odoleti, je putovanje Transsibirskom železnicom. Najduže putovanje železnicom, jedinstvena avantura koja se ne može doživeti ni u jednom drugom kraju sveta. Najduža kontinuirana pruga na svetu koja se pruža duž skoro 10,000 km (tačnije 9288,2 km) predstavlja sjajnu avanturu. Pejzaž koji protiče pred očima je dovoljan razlog za višednevno odsedanje u skučenim kupeima, ali ono što stvarno obogaćuje iskustvo jeste interakcija sa drugim putnicima, kako samim Rusima tako i entuzijastama iz svih delova sveta.


Turistička sezona traje od maja pa sve do kraja septembra, kad su dani najtopliji i najduži. Sa druge strane, Sibir je nešto zaista posebno zimi, a sama hladnoća ne bi trebalo da smeta budući da su vozovi opremljeni dobrim grejanjem, a crvene noseve i rumene obraze lako može smiriti časica-dve domaće vodke. Još jedan dobar razlog za putovanje zimi su opšti popusti na vozne karte. Same karte bi trebalo rezervisati što ranije u odnosu na dan putovanja kako bi se obezbedila mesta, a morate imati na umu i državne praznike koji se preklapaju sa vašim putovanjem, jer karte i u zavisnosti od tih datuma mogu biti znatno skuplje tj. jeftinije.
Većina turista se za ovakav poduhvat obraća agencijama što svakako ima svojih prednosti jer je, nakon uplaćivanja aranžmana ostalo samo još da se pojave. Loša strana medalje je to da individualna švrljanja van unapred ugovorene rute nisu moguća. Oni koji putuju van agencija imaju tu slobodu kretanja ali i sav dodatan teret samostalnog snalaženja. Problem je najčešće jezik; ukoliko ne znate ruski očekujte da ćete plaćati životne potrepštine više nego lokalno stanovništvo.

Kao putnik imate dve opcije – da svih 10,000 km provedete u vozu, povremeno izlazeći na stanicama i drugo, da silazite i da se zadržavate u gradovima koji vam privlače pažnju. U tom slučaju morate obratiti pažnju na obaveznu rezervaciju mesta u vozovima, jer nije moguće uskakanje u koji god voz. Cene karata variraju, i u zavisnosti od prevoznika, spavaćih kola, tipa voza, meseca tokom kojeg se putuje, kompletna ruta Moskva – Vladivostok će vas izaći negde između 230-570 € a može ići do 1.500€. Oko hrane se ne morate brinuti. Svi glavni vozovi imaju vagon restoran. Hrana je ukusna i relativno jeftina; za obrok ćete izdvajati oko 5 € a sami vagon restorani su udobni i prostrani.
Kvalitet hrane je generalno dobar, ali meniji su ograničeni. U Rusiji obično se služi šunka i jaja za doručak, šnicle i krompir za ručak ili večeru, uz supe i salate za početak. Pivo, ruski šampanjac, votka, čokolada i grickalice se prodaju u baru. Mongolske Železnice u restoranskim vagonima normalno služe pirinač i ovčije meso, dok u kineskiom restoran vagonu imaju dobar niz kineskih jela.
Резултат слика за transsiberian railway public restaurant Što se sigurnosti tiče, ni tu nema rizika. Vozom se svakodnevno prevozi lokalno stanovništvo koje je već naviklo na strance tako da se ne morate pribojavati za sopstvenu bezbednosti. Ipak, zdrav razum je preporučljiv, dokumenta i novac uvek nosite pri sebi, a ostatak prtljaga zaključavajte u posebnim pretincima kad niste prisutni u kupeu. Na vozovima nažalost nema tuševa, pa se higijena svodi na dva lavaboa po vagonu i paketu vlažnih maramica. Vozovi u svom sastavu imaju vagone prve, i druge klase, a neki i vagone za spavanje. Vagoni prve i druge klase podeljeni su na vise kupea. Kupe može biti jednokrevetni, dvokrevetni ili četvorokrevetni. Ležajevi su postavljeni u dva nivoa. Dok u vagonima treće klase nema kupea, svi ležajevi su u jednoj celini na dva nivoa. Сродна слика Kupei su udobni, ali skučeni. Ukoliko je dvokrevetna soba u pitanju, kreveti se nalaze iznad stola i stolica. Četvorokrevetni kupei su malo drugačije uređeni, kreveti su organizovani kao oni na sprat; dva donja ležaja i dva gornja. Malo gimnastičarskih sposobnosti nisu na odmet da ne bi slučajno pri silasku iz kreveta sleteli nekom na glavu.
Сродна слика
Svaki vagon ima provodnika (muško) ili više su provodnice (žene) koje čiste, održavaju samovar i postavljaju stepenik na stanicama, nalaze se na početku vagona, ali oni su poznati po svojoj uzdržanosti. Voz na stanicama staje na po 5 – 20 minuta što je sasvim dovoljno da malo protegnete noge na svežem vazduhu, snimite po koju fotografiju i obavite kupovinu suvenira ili sveže hrane. Na većim stanicama čekaće vas ruske babuške sa korpama punim đakonija. Cene zavise od lokacije i sezone, ponuda obično uključuje voće, hleb, kuvana jaja, pot rezance, pivo i sokove. Budite oprezni kada napuštate voz, uvek budite sigurni koliko će se zadržati na stanici, da vam ne bi otišao dok se vi bavite kupovinom.
Сродна слика
Ne zaboravite da vozovi idu po moskovskom vremenu, dok su u Rusiji, bez obzira na lokalno vreme, tako da znanje o vremenskoj zoni u kojoj se nalazite i proračuni su neophodne prilikom konsultovanja reda vožnje.
Originalna Transsibirska pruga je duga oko 10,000 km i, ako se obavi u cugu, vremenski traje oko nedelju dana. Glavne stanice su:
  1. Moskva – Nižnji Novgorod
  2. Nižnji Novgorod – Ekaterinburg
  3. Ekaterinburg – Novosibirsk
  4. Novosibirsk – Krasnojarsk
  5. Krasnojarsk – Irkutsk
  6. Irkutsk – Ulan Ude
  7. Ulan Ude – Khabarovsk
  8. Khabarovsk – Vladivostok
Između glavnih stajališta, voz staje u brojnim gradićima upotpunjujući utiske o prirodi. Transsibirska pruga se ubrzo nakon grada Irkutsk grana na 3 zasebne rute:
Transsibirska pruga, prvobitna, originalna ruta od Moskve do Vladivostoka (9,258km / 6.152 milja). Najduža i najmanje popularna među stranim putnicima. Putovanje traje sedam dana. Voz ide svaki drugi dan, u sastavu se nalaze vagoni prve klase (spalni vagon), druge klase (kupe) i veoma osnovni treće klase (platskartni) vagoni i vagon restoran.
Transmongolijska pruga od Moskve preko Ulan Bataara do Pekinga, preko Mongolije (7,621km / 4,735 milja). Ovo je po mnogima najinteresantniji od pravaca, ali postoji samo jedan voz nedeljno, a putovanje traje šest dana. Napustivši Sibir, voz sa sa vagonima prve i druge klase, prelazi Mongoliju preko pustinje Gobi za ulazak u Kinu.
Transmandžuriska pruga od Moskve do Pekinga preko Harbin, Mandžurija (8,986km / 5.623 milja). Stariji od dva pravaca koji idu prema Pekingu, završen još 1900 godine. Ide jedan voz sedmično, putovanje traje šest dana. Voz u svom sastavu koristi ruske vagone prve i druge klase. Na oba puta do kinese prestonice na rusko / kineskoj i mongolsko / kineskoj granici se menjaju točkovi ispod vagona, zbog drugačijih dimenzija koloseka, gde se kolosek menja od 1,520mm (4ft 11 5/6in) do 1435 mm (4ft 8 1/2in ).
Резултат слика за transsiberian railway

Lokacija RazdaljinaPutovanjeVremenska zonaNotes
vreme
1 Moscow, Yaroslavsky Rail Terminal 0 km
(0 mi)
Moscow
Time
2
Vladimir
210 km
(130 mi)
MTVladimir je bio srednjevekovna predsonica Rusije. Istorijski najbitnije promene odigravale su se tokom 12. veka. Tada su izgrađene Zlatna kapija (kula izgrađena preko glavne gradske kapije) i Saborna crkva.
3
Nizhny Novgorod
461 km
(286 mi)
6 satiMTNižnji Novgorod na reci Volgi, industrijski grad predstavlja centar regiona Volga. Uprkos industriji, grad je zadržao svoje, preko 600 godina stare, istorijske, arhitektonske i kulturne spomenike. Samim tim nije ni čudo što se Nižnji nalazi na UNESCO listi 100 gradova sa velikom istorijskom i kulturnom vrednošću. Od gradskih atrakcija valja posetiti umetničku galeriju, koja broji preko 12,000 izloženih dela istaknutih ruskih i brojnih drugih umetnika.
4 Kirov 917 km
(570 mi)
13 satiMTKirov na reci Viatka, glavni grad oblasti Kirov. Mali industrijski grad, ne preterano interesantan. Jedino što ga izdvaja je to da se u njemu rađa neobično veliki broj blizanaca pa je zbog toga i poznat kao Grad blizanaca.
5
Perm
1,397 km
(868 mi)
20 satiMT+2Perm na reci Kama. Grad Perm je glavni administrativni, industrijski, naučni i kulturni centar kraja Perm koji se nalazi u evropskom delu Rusije, blizu planine Ural. Ukoliko odlučite da zastanete ovde, ne propustite veličanstvenu Operu, jednu od najvećih u Rusiji a pored toga uživajte u mnogobrojnim pozorištima.
6

Službena granica između

Evrope i Azije

1,777 km
(1,104 mi)
7 Yekaterinburg 1,816 km
(1,128 mi)
1 dan 2 sataMT+2Jekaterimburg je 4. po veličini grad u Rusiji, i glavni je grad oblasti Ural. Ako se odlučite na predah u Ekaterinburgu, držite se podalje centra grada jer su ulice često zakrčene saobraćajem. Ništa drugačije nije ni sa javnim prevozom jer su gužve kao one u beogradskom GSP-u. Jedina svetla tačka je gradski metro, koji je izuzetno efikasan i uređen. Od atrakcija tu su Crkva na krvi, sagrađena na mestu pogubljenja Cara Nikolaja II, čudan QWERTY spomenik, svakako jedan od najbizarnijih u Rusiji, džinovska kamena kompjuterska tastatura. Možete posetiti zabavan cirkus, ili provesti fino veče u Operi. Zanimljivo je i groblje Širokorečenskoe Kladbišce, poznato i kao mafijaško groblje, sa grobovima koji su ukrašeni velikim spomen – pločama sa naslikanim bivšim članovima mafije. Ako ste pre za šoping, cene su najpovoljnije na kineskim pijacama, a suvenire možete pazariti u uličicama centra grada. Ubrzo nakon Ekaterinburga počinje zapadni Sibir, tačnije oblast Tyumen.
8
Tyumen
2,104 km
(1,307 mi)
Tjamen je jedan od najbitnijih poslovnih centara u Rusiji takodje je bitan u političkom, edukativnom i kulturnom smislu a posebno za industriju gasa i nafte. Grad se može pohvaliti velikim brojem muzeja i prelepih parkova.
9
Omsk
2,676 km
(1,663 mi)
1 dan 14 satiMT+3Grad Omsk nalazi se na reci Irtiš. Ovo je glavni grad oblasti Omsk. Predstavljao je dom Dostojevskom tokom njegovog izgnanstva. Istorijski bitan deo grada je na Lybinsky prospect. Stotinama godina stare zgrade, nekad trgovačke radnje, saloni, rezidencije, sada su šik radnje, noćni klubovi. Crkve i katedrale mame uzdahe, a muzeji su sjajan način da proširite vidike. U ovom gradu je izuzetno vidljiva razlika između bogatih i siromašnih. U siromašnijim četvrtima robu možete kupiti za relativno male pare, dok ćete u bogataškim najobičniju majicu platiti i do 200 €.
10 Novosibirsk 3,303 km
(2,052 mi)
1 dan 22 sataMT+3 Novosibirsk se nalazi se na reci Ob.Ovo je najveći grad u Sibiru a ujedno i najbogatiji u okolini.Novosibirsk je treći po broju stanovnika grad u Rusiji posle Moskve i Sankt Peterburga. To je najnaseljeniji grad u azijskoj Rusiji, sa populacijom od 1,473,754. To je administrativno središte Novosibirsk Oblast.
11 Krasnoyarsk 4,065 km
 (2,526 mi)
2 dana 11 satiMT+4Krasnojarsk je grad i administrativni centar Krasnoiarske oblasti, koji se nalazi na reci Jenisei. To je treći po veličini grad u Sibiru nakon Novosibirsk i Omsk, sa populacijom od 1,035,528. Krasnojarsk je veoma lep i veoma star grad, osnovan još 1628. Pravi je raj za alpiniste jer se blizu nalazi rezervat Stolbi, poznat među ovim sportistima celog sveta. Možete se provozati i do gradića Divnogorsk odakle je pogled na reku i planine veličanstven.
12 Taishet 4,483 km
(2,786 mi)
Tajšet je grad i administrativni centar Taijšetskog distrikta u Irkutsk Oblast, Russia, nalazi 669 kilometara (416 mi) iz Irkutska
13
Irkutsk
5,153 km
(3,202 mi)
3 dana 4 sataMT+5Irkutsk je grad i administrativni centar Irkutsk Oblast, i jedan od najvećih gradova u Sibiru. Grad se nalazi nedaleko od Bajkalskog jezera. Tokom građanskog rata koji je izbio nakon Boljševičke revolucije, Irkutsk je postao mesto mnogih krvavih obračuna između belih i crvenih tako da dosta znamenitosti potiče iz tih vremena. Danas je ovaj grad jedan od najvećih u Sibiru. Pravi univerzitetski grad, i čini veliki udeo u Ruskoj akademiji nauka. Atrakcije su brojne crkve, muzeji gradske istorije i umetnosti. Turistima je jako interesantna i statua poznatog ruskog pisca Vampilova. Po predanju, za sreću u životu uhvatite statuu za palac desne ruke.
14
Ulan Ude
5,609 km
 (3,485 mi)
3 dana 12 satiMT+5Ulan-Ude je glavni grad Republike Buriatia. Nalazi se oko 100 kilometara (62 mi) jugoistočno od jezera Bajkal na reci Uda na njenom ušću u Selenga. Ulan-Ude je grad treći po veličini u istočnom Sibiru po broju stanovnika. Ovde ćete se osećati najbliži Aziji, zahvaljujući miksu ruskog i azijskog stanovništva. Glavna atrakcija ovog grada je džinovska statua Lenjinove glave, verovatno najveća na svetu.
Spoj sa Trans-mongolskom linijom 5,622 km
 (3,493 mi)
Odvajanje Trans-Mongoliske rute od Transsibirske rute
15 Naushki 5,895 km
(3,663 mi)
MT+5Ruski pogranični grad. Nalazi se nedaleko od granice sa Mongolijom, udaljen 30 kilometara (19 MI) od grada Kiakhta.
16 Russian– Mongolian border 5,900 km
(3,666 mi)
MT+5na granici se menjaju točkovi ispod vagona, zbog drugačijih dimenzija koloseka, gde se kolosek menja od 1,520mm (4ft 11 5/6in) do 1435 mm (4ft 8 1/2in ).
17 Sükhbaatar 5,921 km 
 (3,679 mi)
MT+5Mongolski pogranični grad. Sukhbaatar (mongolski: Sүhbaatar, ᠰᠤᠻᠪᠠᠠᠲᠠᠷ, ruski: Suhé-Bator) je glavni grad pokrajine Selenge u severnoj Mongoliji, na reci Orkhon.
18 Ulaanbaatar 6,304 km
 (3,917 mi)
MT+5Mongolska prestonica i najveći je grad Mongolije. Nalazi se u severnoj centralnoj Mongoliji, opština leži na nadmorskoj visini od oko 1.310 metara (4,300 stopa) u dolini na reci Veter. To je kulturno, industrijsko i finansijsko srce zemlje, centar, mongolske putne mreže i povezan je železnicom u oba kraja Trans-Siberiskom železnicom i Kineskim železničkim sistemom.
19 Zamyn-Üüd 7,013 km
(4,358 mi)
MT+5Mongolski pogranični grad.
20 Erenhot 842 km
(523 mi) do Pekinga
MT+5Kineski pogranični grad
21 Datong 371 km
(231 mi) do pekinga
MT+5
22 Beijing 0 km (0 mi)MT+5Peking je prestonica i drugi najveći grad u Kini posle Šangaja. Peking je jedna od četiri gradske oblasti koje su pod direktnom kontrolom Centralne vlade. Veliki je saobraćajni centar sa mnoštvom pruga, puteva i autoputeva koji ulaze i izlaze iz njega u svim pravcima. Peking je takođe i politički, kulturni i obrazovni centar NRK, dok su Šangaj i Hong Kong značajniji ekonomski centri od Pekinga.
15
   Chita
6,166 km
(3,831 mi)
3 dana 22 sataMT+6Čita je grad i administrativni centar Čečenija, koji se nalazi na ušću rijeka Chita i Ingoda i na 900 kilometara (560 mi) istočno od Irkutska. Na oko 100 km nakon Čite, Transsibirska ruta se grana na 2 rute – istočnu, koja ide do Vladivostoka i južnu koja nastavlja za Kinu.
spoj sa Trans-Mandžurijskom linijom na Tarskaia 6,274 km
(3,898 mi)
16 Zabaikalsk 6,626 kmRuski pogranični grad. Ovde se obavlja izmena podvozja vagona zbog promene dimenzija koloseka.
17 Manzhouli 6,638 km
(4,125 mi)
18 Harbin 7,573 km
(4,706 mi)
19 Changchun 7,820 km
(4,859 mi)
20 Beijing 8,961 km
(5,568 mi)
Peking (kineski: 北京, pinyin: Běijīng; "sjeverna prijestolnica") je glavni grad Narodne Republike Kine (NRK) i jedna od četiri gradske oblasti pod direktnom kontrolom vlade.
16 Birobidzhan 8,312 km
(5,165 mi)
5 dana 13 satiBirobidžan je grad i administrativni centar jevrejske autonomne oblasti u Rusiji, koji se nalazi na Trans-Sibiriskoj ruti železnice, u blizini granice sa Kinom.
17 Khabarovsk 8,493 km
(5,277 mi)
5 dana 15 satiMT+7Habarovsk je najveći grad i administrativni centar Khabarovske oblasti nalazi 30 kilometara (19 mI) od kineske granice, na ušću reke Amur i Usuri, oko 800 kilometara (500 mi) severno od Vladivostoka.To je drugi po veličini grad u ruskom Dalekom istoku, nakon Vladivostoku.
18 Ussuriysk 9,147 km
(5,684 mi)
Usurijsk se nalazi u plodnoj dolini reke Razdolnaia, 98 kilometara (61 mi) severno od Vladivostoka, administrativnog centra kraja, i oko 60 kilometara (37 mi) iz obe granice Kina-Rusija i Pacifika.
19 Vladivostok 9,289 km
(5,772 mi)
6 dana 4 sataMT+7Vladivostok je centar kraja Primorski. Nalazi se na samoj obali i predstavlja glavnu luku Ruskoj pacifičkoj floti a i blizu je granica sa Kinom i Severnom Korejom. Ukoliko vam je ovaj grad poslednja stanica, počastite se šetnjom duž luke Sportivnaja. Svež vazduh i mirna voda će vam prijati, a mišići za koje ste i zaboravili da ih imate će vam biti i više nego zahvalni. Još jedno lepo mesto za uživanciju je centralni gradski trg, gde pogled možete odmarati na nekolicini statua koje predstavljaju memorijale poginulim tokom vladavine Boljševika. Muzeja ima dosta, izeđu ostalog tu su Prirodnjački muzej i tvrđava Vladivostoka koja pruža predivan pogled na more. Svakako najinteresantnija je podmornica C – 56.


Šta spakovati ?


Odgovor je vrlo jednostavan, tanku odeću leti, deblju i toplliju zimi (kada temperatura može pasti I na -40 ° C) šalovi, rukavice, tople kape i čak termo veš ako planirate da potrošite malo vremena napolju na stanicama. Ali vozovi su topli tokom cele godine, tako da ćete želeti lakšu odeću da imate na sebi unutra bez obzira na vanjsku temperature (zima ili leto). Tokom putovanja vozom na usluzi vam je snadbevanje neograničenom količinom ključale vode iz samovara na kraju svakog vagona - sa vašom viljuškom i kašikom, čokoladom, kafom, čajem ili nudlama koje možete sebi spremiti. Takođe su korisni pojas za novac (za nošenje unutra), traka, čepovi za uši, naočare (čak i zimi), sterilne maramice, mali lampu, univerzalni utikač i sklapivi kišobran. Rezervne baterije I punjač za kameru su od vitalnog značaja zimi, jel hladno vreme brzo troši punjenje. Ne opterećijte se previse sitnicama i detaljima uostalom sve je to jedna nezaboravna avantura.