понедељак, 15. мај 2017.

Malta


Kada dođe vreme planiranja dugo očekivanog odmora i odlaska na neko putovanje, često smo u dilemi koju destinaciju posetiti kako bismo apsolutno uživali i ispunili naša očekivanja. Ukoliko ste osoba koja voli aktivan odmor i želite da upoznajete kulturu neke zemlje, onda je Malta pravi izbor za vas.
Malta je mala ostrvska država koja se nalazi u Sredozemnom moru u blizini. Maltu čine ostrva Malta, Gozo, Komino, Kominoto i Filfa. Veliki broj turista posećuje ovo ostrvo tokom cele godine i može vam biti opcija i za Novu godinu, ali najviše je posetilaca u letnjem period.
Резултат слика за valeta malta
Glavni grad Malte je Valeta, koja predstavlja pravi kulturno-istorijski centar i to je zapravo grad-tvrđava koja je upisana na UNESCO-vu listu Svetske kulturne baštine. Valeta je grad idealan za hodanje, a mnoge ulice su pešačke, tako da je automobil najbolje parkirati ispred Gradske kapije, kod centralne autobuske stanice. Čim kročite u grad, pruža se Triq ir-Repubblika (Ulica Republike), glavna gradska arterija, koja u pravoj liniji vodi do tvrđave St Elmo, na samom špicu rta Valete. Osim što je to istorijski najvažnija ulica u gradu, u njoj se nalaze najbolje prodavnice, mali tržni centri, i bašte kafea i pabova.
Резултат слика за valeta malta
Na uglu sa uličicom Triq Melita je impozantan Nacionalni muzej arheologije. U produžetku je Piazza San Gwann (Trg Svetog Jovana) na kojoj je katedrala Svetog Jovana. Spolja, katedrala ne izgleda previse impresivno, ali enterijer je vredan pažnje, a sama crkva se smatra jednim od najznačajnijih spomenika na ostrvu. Kada se nastavi glavnom ulicom, nailazi se na Misrah Ir-Repubblika (Trg Republike). U centralnom delu trga je statua Kraljice Viktorije, okružena nizom bašta i kafea.
Сродна слика

Na trgu je i Bibliotheca, nacionalna biblioteka, iz 1786, poslednja zgrada u Valeti koju su podigli pripadnici Malteškog reda. U biblioteci je smešteno oko 300,000 knjiga, i čak 10,000 neprocenjivih rukopisa koji datiraju od 12. do 19. veka. Među rukopisima je i potpisani zakon i prateće pismo kojim se Henri VIII proglašava poglavarom Anglikanske crkve. Dijagonalno od Trga Republike je Misrah San Gorg (Trg Svetog Georgija), zatim Grandmaster's Palace iz 18. veka, u kojoj su danas smešteni malteški parlament i kancelarija predsednika Malte. Nedaleko od Palate, u ulici Triq il-Tijatru (ulica Starog pozorišta) nalazi se Pozorište Manoel, drugo najstarije pozorište u Evropi koje je još u upotrebi. Sagrađeno je 1731. i čitavih 100 godina odlično je funkcionisalo, ali izgradnjom veće i monumentalnije Kraljevske opere, nastupili su crni dani za pozorište Manoel, koje je jedno vreme služilo kao smeštaj za beskućnike, a zatim je pretvoreno u bioskop. Tek nedavno, nakon sve glasnijih apela javnosti, Manoel je restauriran i proglašen za nacionalno pozorište, a predstave se izvode na malteškom i na engleskom jeziku. Na samom špicu poluostrva, stoji tvrđava St Elmo, sagrađena 1488, koja je odigrala ključnu ulogu tokom Prve velike opsade. Jedan deo tvrđave danas je pretvoren u Nacionalni vojni muzej.
Резултат слика за Mdina malta
Nekadašnji glavni grad Malte, Mdina poznat je kao “grad tišine” i predstavlja pravi muzej na otvorenom. Brojne krivudave ulice, miks srednjovekovne i barokne arhitekture, očuvane crkve i duh jednog grada ostaviće vas bez daha i divićete se njegovoj kulturi. Maltežani uvek naglašavaju da je Mdina grad u kome žive najbogatije porodice i kroz istoriju staru više od 4000 godina oduvek je bila grad visokih plemića. Obavezno posetite Katedralu svetog Pavla i lutajte ulicama ovog malog grada.
Резултат слика за Sliema malta
Mesta koja su najviše posećena na Malti od strane turista su svakako St.Julians i Sliema, budući da se tu nalazi veliki broj hotela, restorana, kafića, itd. Mesta su komercijalizovana, što znači da su prepuna turista tokom cele godine. Šetalište koje je dugo kilometrima omogućava vam da uživate uz obalu mora i da se prepustite šetnji dugoj satima.
Malti pripadaju i obližnja ostrva Komino i Gozo sa svim svojim čarima. Komino predstavlja pusto ostrvo i na njemu živi samo jedna porodica koja je vlasnik jedinog hotela na tom ostrvu. Površina ostrva je samo 3,5m2 i saobraćaj ne postoji, dok je jedino prevozno sredstvo do Komina čamac ili brod. Komino je poznato po Plavoj laguni (Blue Lagoon) koja predstavlja pravi biser ovog ostrva. U toku dana brodići prevoze putnike na svakih pola sata sa Malte do Komina i poslednji brod sa Komina je oko 18h u letnjem periodu.
Резултат слика за gozo island
Gozo je naseljeno ostrvo koje je poznato po svojim brojnim istorijskim građevinama i bogatom kulturom i za razliku od Malte, nije toliko turistički posećeno. Obavezno posetite Katedralu, Azurni prozor i neku od peščanih plaža. Do ovog ostrva možete doći trajektom koji redovno saobraća od Cirkewwa terminala na severu ostrva.
Malta se ne može pohvaliti sa veliki brojem lepih peščanih plaža, uglavnom su one kamenite, i ne ostavljaju neki inpresivan doživljaj na posetioce. Posetioci Malte se uglavnom kupaju u hotelskim bazenima. Za goste koji kupanje u moru ne mogu zamisliti bez peščanih plaža, tu su Golden Bay, Paradise Bay, Melieha Bay. Melieha je najveća plaža, dok se na Golden Bay plaži u letnjem periodu u večernjim časovima često okupljaju mladi koji zapale vatru, donesu gitaru i uživaju u zvucima muzike i mora.
Резултат слика за mellieha beach
Jedna od atrakcija na ostrvu, naročito za decu je Popajevo selo. Mesto gde je sniman film Popaj, davne 1980. godine, danas privlači veliki broj turista i za trenutak se možete vratiti u period detinjstva. Takođe, ovde postoji mala plaža, tako da se možete kupati.
Na Malti ima još mnogo toga za videti, tako da ukoliko se odlučite da posetite ovu destinaciju nećete otići razočarani.
Kako stići do Malte, kako organizovati sebi put na ovu destinaciju ? To se pitanje koje često postavimo sebi ili prijateljima. U nastavku teksta dobićete odgovor na ovo pitanje.
Plan putovanja
Datum putovanja: 02.08.2017 - 09.08.2017. godine
1. Let avio kompanijom WizzAir na relaciji Beograd (BEG) - Malta (MLA). Let traje oko 2 sata. Cena povratne karte za jednu odraslu osobu sa taksama u navedenom terminu iznosi 12.848 din. (oko 104€). Pogledajte detalje o letu i ceni:

2. Transfer od aerodroma do smeštaja. Transfer do vašeg smeštaja možete obaviti izborom jedne od tri opcije :
  • iznajmljenim automobilom, u nekoj od brojnih renta-car agencija, putem interneta pre dolaska na Maltu ili direktno u agenciji. Ova opcija je svakako dobra ukoliko planirate da krstarite ostrvom, budući da Malta nudi brojna mesta za posetu. Ova opcija koja je najležernija je ujedno I najskuplja. Za sedmodnevno iznajmljivanje automobila biće vam potrebno od 210 € pa navies,u zavisnosti od vrste vozila, vremenskog termina i svakako od termina boravka.
  • taksi vozilom, svakako dobra opcija, koja će vam omogućiti da se direktno od aerodroma odvezete do vašeg smeštaja. Ovaj vid transfera će vas stajati od 10-35 € u zavisnosti od udaljenosti do vase destinacije. U našem slučaju, budući da smo se odlučili za smeštaj u  St Paul's Bay, taksi će nas koštati 28€. Više o cenama taksi prevoza i drugim oblicima prevoza na Malti možete videti na stranici "Javni prevoz" ovog sajta.
  • autobusom, linije X1, X2, X3 I X4 koje od aerodroma idu u različitim pravcima pokrivajući najznačajnije turističke delove Malte. U našem slučaju da bi smo stigli do naše izabrane destinacije u St Paul's Bay, moramo koristiti liniju X1. Vožnja traje oko 35 minuta, a cena karte je za jednu odraslu osobu u jednom pravcu je 2 €. Kao što vidite ovo je najpovoljnija opcija za transfer, prilično korektna i vredi o njoj razmisliti.
3. Smeštaj u izabranom hotelu. U ovom slučaju to je Euroclub hotel na adresi Il-Fliegu Street, SPB 1402 St Paul's Bay. Hotel se nalazi u delu Malte koji se zove Qawra, udaljen oko 150 m od plaže. Cena smeštaja u ovom pristojnom hotelu, srednjeg kvaliteta (hotel ima 3 zvezdice) u dvokrevetnoj sobi za sedam noći, na bazi noćenja sa doručkom, u navedenom terminu je 420 €.
4. Transfer od smeštaja do aerodroma, na način koji smo naveli pri dolasku, za koji se odlučite.
5. Let avio kompanijom WizzAir na relaciji Malta (MLA) - Beograd (BEG). Let traje oko 2 sata.
Ako sumiramo sve cene za ovo putovanje to bi izgledalo ovako:
Usluga    
Povratna avio karte sa taksama104 € 208 €
Transfer aerodorm - hotel - aerodorm    4 €      8 €
Smeštaj u hotelu za navedeni period (7 noći) u dvokrevetnoj sobi na bazi noćenja sa doručkom420 €420 €
Ukupno:528 €636 €
Prikazani program prilagodite svojim željama i potrebama, možda želite luksuzniji hotel ili  smeštaj u drugom delu grada, ili možda želite da provedete vise/manje  dana na Malti. Možda želite da sa Malte odete na Siciliju da naprevite izlet za svoju dušu. Neka vam program bude samo “primer” kako možete da organizujete putovanje za ovu destinaciju.  U svakom slučaju spakujte kofere i krenite…….. Srećan put u prijatan provod…..