четвртак, 6. октобар 2016.

Njujork - Filadelfija


Ako se nalazite u Njujorku možda želite da odete do obližnjeg glavnog grada američke države Pensilvanije i petog po veličini grada u SAD, to je Filadelfija. Stanovnici ovog grada svoj grad zovu Philly, te se nemojte zbuniti ako u razgovoru sa njima čujete da pominju ovo ime.
Filadelfija je grad od izuzetnog značaja za američku istoriju i tradiciju i nalazi severoistočno od Vašingtona (na udaljenosti od 241 km), u jugoistočnom delu savezne države Pensilvanije, blizu zapadne granice države Nju Džersi. Najveći deo grada leži između zapadne obale reke Delaver, koja se proteže od severa ka jugu kroz grad na istoku, i njene pritoke - reke Schuylkill na zapadu.


Za Filadelfiju se vezuju mnogi istorijski događaji, među kojima poseban značaj imaju oni koji nose predznak - "prvi u Americi" kao što su: prva javna škola 1689., prve državne dnevne novine 1719., prva državna biblioteka koju je osnovao Bendžamin Frenklin 1731., prvi objavljeni roman 1744., prva bolnica 1755., prva berza 1746, prvo osiguravajuće društvo 1759., prva američka zastava sa zvezdicama i prugama 1777., prva komercijalna banka 1781...

Filadelfija je grad sa izuzetno zanimljivom istorijom koji ima toliko toga da ponudi svakom posetiocu koji želi da uživa u lepotama i zanimljivostima jednog grada. Šta da posetite i pogledate u ovom gradu zavisi od vašeg interesovanja i vremena koji imate na raspolaganju. Predložio bih vam samo neke:   
  • Možete posetiti: Indepedence Hall, National Constitution Center, kao i Liberty Bell, simbol Američke nezavisnosti.
  • Market St jedna od najstarijih ulica, koja spaja Penn’s Landing i City Hall. Svedok je mnogih istorijskih događaja, u kojoj su živele mnoge poznate ličnosti iz Američke istorij. Ulica Market je i dalje jedna od glavnih lokacija za poslovanje i trgovinu u Filadelfiji. 
  • Parkovi Filadelfije među kojima treba izdvojiti:The Woodlands - prostor na kome se nalaze Botanička bašta sa preko 1000 stabala, staze za šetnju, trčanje, i groblje. Nekada je deo ovog parka bio privatni posed poznate Fladelfijske porodice Hamilton, od kojih je ostala prelepa kuća urađena u Viktorijanskom stilu. Park je otvoren za javnost od zore do zalaska sunca. 
    Clark park. Nalazi se nedaleko od Vudlendsa. U njemu je statua Čarls Dikensa, a ako budete imali sreće možete naleteti na izvođenje Šekspirovih dela. Od maja do novembra svakog četvrtka i subote se održavaju Marketi na kojima farmeri prodaju svoje proizvode.
  • Možete posetiti neki od muzeja:Philadelphia Museum of Art. Spada u najveće umetničke muzeje u Americi sa postavkom od 227,000 predmeta, koji uključuju slike, grafike, crteže, isl. 
    Penn Museum – Antropološki i arheološki muzej, nastao pre oko 125 godina sa ciljem proučavanja ljudskog čovečanstva. Deo je Univerziteta Pensilvanija. 
    The Franklin Institute – jedan od najstarijih centara za naučno obrazovanje i razvoj u SAD, koji datira još od 1825. Takođe se smatra jednim od najboljih Američkih naučnih muzeja.
Na vašim putovanjima ćete naučiti da svaki veći grad u SAD ima svoj China Town. Ovaj koji se nalaze u Filiju se smatra jednim od zanimljivijih, pa ako vam ostane vremena, prošetajte ovuda.
Tu je još mnogo toga, u svakom slučaju vredi doći u ovaj zanimljivi grad. Postoji više načina da iz  Njujorka dođete do Filadelfije.
Prvi je autobusom kompaije Petar Pan Bus lines koji polazi iz New York, NY - Port Authority Bus Terminal do Philadelphia, PA - Greyhound Terminal na svaka 4 sata.Cena karte za jednu osobu u jednom pravcu kreće se od 9-35€. Vožnja na ovoj relaciji traje 2h 05min.Na ovoj relaciji možete koristiti i autobuse kompanije Greyhound.

Drugi način je da koristite avion, sa aerodroma New York, La Guardia (LGA) do Philadelphia (PHL) leti kompanija American airlines, 6 letova u toku dana Pon.-Pet.  Let traje oko 55 minuta.Cena karte u jednom plavcu za jednu osobu, kreće se od 140€- 410€ zavisno od termina kupovine. Sa aerodroma New York, Newark (EWR) do Philadelphia (PHL)  takođe leti American airlines, 10 letova u toku dana. Let traje oko 50 minuta.Cena karte za jednu osobu u jednom pravcu kreće se u rasponu od 120€ - 400€.Sa aerodroma New York, JFK (JFK) do Philadelphia (PHL) leti kompanija Delta airlines, tri puta dnevno. Let traje oko 60 minuta.
Treći nači, koji je po meni i najbolji je voz. Na relaciji New York Penn, NY do Philadelphia, PA idu vozovi Acela Express, Keyston, Carolinian, kompanije Amtrak svaki sat.Putovanje traje 1h 20 minuta.Cena karte u jednom pravcu za jednu osobu je Standarna  50€ - 75€, Flexible 90€ - 130€, Premium 95€ - 130€.
Koji način je za vas najbolji odlučite sami. Bez obzira za koji se način odlučite, neka to putovanje bude početak uzbudljive avanture pri poseti Filadelfije.