петак, 5. август 2016.

QATAR AIRWAYS


Qatar Airways company Q.C.S.C ili Qatar Airways je avio kompanija koja je u vasništvu države Katar. Baza ove kompanije je na međunarodnom aerodormu Hamad (Hamad International Airport) . Ova kompanija povezuje preko 150 međunarodnih destinacija širom Afrike, Centralne Azije, Evrope, Dalekog istoka, Južne Azije, Bliskog istoka, severne Amerike, Južne Amerike i Okeanije, koristeći svoju flotu sa preko 180 savremenih aviona. O svim destinacijama i redu letenja možete se informisati na zvaničnom sajtu Qatar airways.

Iz Beograda ova kompanija leti za Dohu, ponedeljkom, sredom, petkom i subotom u 12:20 let br. QR232, odakle možete svoje putovanje nastaviti prema željenoj destinaciji.

PRTLJAG
Pravila koja se odnose na prtljag, propisana od strane ove avio-kompanije.


Ograničenja za ručni prtljag

Prva klasa  Biznis klasa   Ekonomska klasa
Dva komada ukupne težine do 15 kg  Dva komada ukupne težine do 15 kg   Jedan komad maksimalne težine 7 kg

  • Maksimalne dimenzije za svaki komad ručnog prtljaga su 50 x 37 x 25 cm 
  • Lični predmeti kao što su jedna ručna ženska tašna ili jedna mala aktentašna, štapovi za hodanje, foto-aparati i duty-free artikli koje ste kupili na dan leta, ne računaju se u vaš dozvoljeni ručni prtljag.
  • Laptopovi i torbe za laptop moraju se uklopiti u ograničenja za vaš ručni prtljag.

Tečnosti i gelovi u ručnom prljagu

U ručnom prtljagu mogu se prenositi tečnosti, gelovi, paste i aerosoli u pojedinačnim pakovanjima zapremine do 100 ml. Pojedinačna pakovanja zapremine veće od 100 ml neće biti primljena čak iako su delimično napunjena. Pojedinačna pakovanja moraju biti smeštena u providnu kesu koja se može zatvoriti posle otvaranja, maksimalne veličine 20 x 20 cm i ukupne zapremine 1 litar. Sva pojedinačna pakovanja moraju sa lakoćom da stanu u plastičnu kesu.
Neophodno je da posebno pokažete svoju providnu kesu sa tečnostima radi bezbednosne provere. Nema ograničenja u vezi sa hranom za bebe i lekovima. Međutim, možda će biti neophodno da pokažete recept za lek koji želite da unesete u avion.


Ograničenja za predati prtljag

 Prva klasaBiznis klasaEkonomska klasa
Letovi do i iz Brazila 2 komada, svaki pojedinačno maksimalne težine 32 kg i maksimalne dimenzije 158 cm
Letovi između Brazila i Argentine2 komada, svaki pojedinačno maksimalne težine 23 kg i maksimalne dimenzije 158 cm
Svi drugi letovi do i iz Argentine, Kanade i Sjedinjenih Država2 komada, svaki pojedinačno maksimalne težine 
32 kg imaksimalne dimenzije 158 cm
2 komada, svaki   pojedinačno maksimalne težine 23 kg i maksimalne dimenzije 158 cm
Letovi iz Afrike*maksimalna težina 65kg i maksimalna
dimenzija 300cm
maksimalna težina 45kg i maksimalna dimenzija 300cm
Letovi iz i do svih drugih destinacija50 kg40 kg30 kg

  • Maksimalna dimenzija = dužina + visina + širina
  • Maksimalna dimenzija i težina prtljaga mogu da se razlikuju u zavisnosti od rute i klase u putničkoj kabini. Molimo vas da proverite precizne odredbe o prtljagu koje su odštampane na vašoj karti.
  • Ako premašite težinu i/ili dozvoljeni broj komada prtljaga, može vam biti naplaćena naknada za prekomerni prtljag. Za više informacija kontaktirajte poslovnicu Qatar Airways-a u vašem gradu.
  • Pojedinačni komad predatog prtljaga ne sme biti teži od 32 kg. Sadržaj svake torbe teže od 32 kg mora biti rasporedjen tako da svaki komad bude lakši od 32 kg.
  • U slučaju da vaše putovanje uključuje i let drugom avio-kompanijom osim Qatar Airways-a, uključujući i codeshare let Qatar Airways-a koji obavlja druga avio-kompanija, imajte na umu da ta avio-kompanija može imati niža ograničenja u vezi sa prtljagom. Savetujemo vam da proverite ograničenja te avio-kompanije.
  • *Za rezervacije napravljene od 18. aprila 2016. Prethodni uslovi za prtljag na letovima iz Afrike su bili 50kg u prvoj klasi, 40kg u biznis klasi i 30kg u ekonomskoj klasi.


Informacije na koje treba da obratite pažnju, na koje vam ukazuje ova kompanija.


Čekiranje na let
Šalteri za čekiranje na let se obično otvaraju tri sata pre poletanja, a zatvaraju jedan sat pre poletanja za ekonomsku klasu, odnosno 45 minuta pre poletanja za prvu i biznis klasu putnika. Svaki šalter je opremljen ekranom na kome su prikazani detalji leta na arapskom i engleskom jeziku.
Da bi vam čekiranje na let proteklo bez problema, preporučujemo vam da dođete na aerodrom tri sata pre poletanja ili da se čekirate na let putem Interneta. Qatar Airways, vaša avio-kompanija sa pet zvezdica.


Proverite da li vase torbe sadrže neki od zabranjenih artikala i obeležite svoj prtljag
Posebno preporučujemo da unutra i spolja obeležite prtljag oznakom na kojoj će pisati vaše ime, kućna adresa i grad u koji putujete.


Držite sve vreme kod sebe pasoše, karte za ukrcavanje (boarding passes) i putne vize.

Biće potrebno da pokažete kartu za ukrcavanje (boarding pass) i pasoš na bezbednosnom kontrolnom punktu i na izlazu za ukrcavanje (boarding gate). Da biste osigurali brz prolaz za sebe i druge putnike, molimo vas da sve vreme imate spremne putne dokumente.